Контакти

Новини

Най-важното от случващото се в Бургас, свързано с бизнес средата.

Включете се в Европейското първенство по киберсигурност с партньор Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Европейското първенство по киберсигурност (ECSC) е уникална инициатива, насочена към насърчаване на образованието и осведомеността по киберсигурност сред младите хора в Европа. Техен партньор за Област Бургас е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

ECSC е ежегодно събитие, организирано от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност), което обединява талантливи млади хора от цяла Европа за участие в различни предизвикателства и състезания, свързани с киберсигурността. Целта на ECSC е да насърчи следващото поколение професионалисти в киберсигурността да развият своите умения и знания и да създаде платформа за тях да работят в мрежа и да споделят идеи с връстниците си.

ECSC предлага разнообразие от предизвикателства, които тестват техническите умения, уменията за решаване на проблеми и работата в екип на участниците. Предизвикателствата са предназначени да имитират сценарии от реалния свят и да дадат на участниците практически опит в справянето с проблемите на киберсигурността. Участниците ще имат възможност да покажат своите способности и да се състезават за различни призове от ENISA.

ECSC е отворена за ученици и младежи на възраст между 14 и 25 години, които се интересуват от киберсигурност. Участниците са разделени в две категории 14 до 20 г. и 21 до 25 г. Всеки отбор се формира от максимум 5 възрастни (на възраст между 21–25 г.), без ограничения в броя на юношите (на възраст между 14 и 20 г.). Отборът може да се състои от максимум 10 участници, които трябва да притежават българско гражданство.

Участниците се избират въз основа на техните технически умения, интересите в областта на киберсигурността и тяхното желание да се развиват в областта на киберсигурността.

В допълнение към състезанията, ECSC предлага също набор от възможности за обучение и образование на участниците. Събитието предоставя платформа за млади хора да се учат от експерти в областта и да придобият по-задълбочено разбиране на проблемите и тенденциите в киберсигурността.

ECSC е едно от най-важните събития в европейския календар за киберсигурност, организирано всеки октомври в различна страна членка на Европейския съюз като част от месеца посветен на киберсигурността в цял свят. Събитието привлича участници от цяла Европа и им предоставя уникална възможност да развият своите умения и да се свържат с колеги и експерти в областта.

Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB) е национална инициатива в България подкрепена от ENISA и Министерство на електронното управление. Целта на инициативата е да организира ежегодно квалификационни състезания в страната, за да избере най-добрите десетима младежи, които да представляват България на ECSC.

Първият квалификационен рунд за България ще бъде на 18-19 март.

Всеки от Област Бургас, който отговаря на изброените по-горе условия може да се запише през този линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfiY7bPk3w85OWNE4B5thpAbZJJLTuWJ-jNG0r6DNVseQCZng/viewform?usp=sf_link

Още Новини