Контакти

Новини

Най-важното от случващото се в Бургас, свързано с бизнес средата.

Повече от 50 участници мерят сили в хакатона Burgas Game Jam 2024

Повече от 50 геймъри се включиха в осмото издание на хакатона Burgas Game Jam 2024. Инициативата е част от глобалната мрежа Global Game Jam и е възможност за хора от всички възрасти и професии да се съберат и да създадат игри от различни жанрове. Организатори са бургаската IT организация BurgasLab. Събитието се провежда със съдействието на Община Бургас.

На церемонията по откриване на хакатона присъства зам.-кметът по култура и вероизповедания Диана Саватева, която приветства участниците и отправи към тях поздрав и от името на кмета Димитър Николов.

„Много се радвам, че поставяте Бургас на картата на едно международно събитие, където му е мястото. Това е една от 800 точки по целия свят. За Община Бургас , разбира се, е чест да бъде домакин на такова събитие. Тук има хора на различни възрасти и това е много ценно. Пожелавам ви много енергия, защото самата библиотека, в която ще се проведе това събитие, носи такова усещане“, каза при откриването на хакатона Диана Саватева.

За първи път събитието ще се проведе в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас от 26 до 28 януари. 48 часовият хакатон е част от глобалната мрежа Global Game Jam и е възможност за хора от всички възрасти и професии да се съберат и да създадат игри от различни жанрове. Организатори са бургаската IT организация BurgasLab. Събитието се провежда със съдействието на Община Бургас.

Благодарение на Регионалната библиотека, участниците за първи път ще имат 24 часов достъп до залата и ще могат напълно да се потопят в атмосферата на създаването на игри. По време на събитието участниците ще могат да отпочинат в специално създаден за целта гейм корнър, където от френската компания EZ arcade са подготвили ретро гейм конзоли с любими аркадни игри.

За да разкрият част от тайните при правенето на игри тази година в хакатона се включват нови герои – менторите. Те ще дадат безценна обратна връзка на отборите и съвети за развитие. Всеки от тях е професионалист в областта си и заема различна роля в гейм индустрията:

Елена Иванова е UI artist в компания Playrix, създател на някои от мобилните игри в топ 10 по света в момента. Любопитно за Елена е, че тя започва пътя си на гейм артист именно от Burgas Game Jam.

Евгени Петров е разработчик на игри с повече от 14 години опит в индустрията, с фокус върху геймплей, инструменти и архитектура. Работи в компании като Haemimont Games и Incineration Productions, съосновател на Tryad Games.

Деян Иванов е основател на първия клуб за настолни игри в Бургас “Aurora”, създаден през 2018г. Работи също като архитект и дизайнер.

За музикалното оформление на игрите участниците ще имат професионална помощ от Reflex Studio Burgas, които ще изградят на място професионално звукозаписно студио. За безкомпромисния звук своята техническа подкрепа ще дадат и от БНР Бургас.

За най-малките ще има представяне на весели образователни роботи, направени от LEGО. То е организирано от училището по роботика Robopartans. Ще се проведат работилници с предварително записване по LEGO-роботика. В неделя от 15:00 ч. ще се проведат и забавни сумо битки с роботи.

Burgas Game Jam се случва за осми път. През годините в Бургас са направени общо 74 игри от 284 участника. Тази година локациите на Global Game Jam по света са повече от 780, а от България към момента се включва градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.

Галерия

Още Новини