Контакти

За Бургас

Бургас е най-динамичният и бързо развиващ се град в България с уникално съчетание от история, култура и природа за висок жизнен стандарт.

Околна среда и отдих

Нашият природен капитал

Да се докоснеш до Бургас е все едно да се докоснеш до мечтите си. Полъхът от солен морски бриз, мирисът на море, частица от спокойствието, изпълнило малките сгушени улички, многобройните усмихнати очи, които те приветстват за добре дошъл…

Бургас ще те накара да се смееш, да се разходиш бос по пясъка..., да се влюбиш..., да бъдеш себе си... и със сигурност, да искаш да се върнеш.

Климат

Общината попада в континентално - средиземноморската климатична област - климатичен район на Бургаската низина. Близостта на Черно море, както и специфичните природни условия (езерата) определят характера на климата. Средната годишна температура е около 12,8° С. Средната януарска температура е + 2,3° С. Средната юнска температура е в границите на 21°-24°С. Годишните валежи са в границите между 470-600 мм. (средно за страната 682мм). Преобладаващите ветрове са източните - североизточните. Характерен вятър е бризът, който се появява през топлото полугодие.

Природа

Природните богатства на Бургас са безспорно една от причините градът да е предпочитано място за туризъм за хората от цял свят. Бургас е заобиколен от вода - солена и сладка. На изток е Черно море, а западно от морския бряг се намират три езера – Бургаско, Атанасовско и Мандренско – те образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България и са обявени зазащитени природни територии.
Бургаският залив притежава една от най-дългите плажни ивици с фин златист пясък, плавно морско дъно, спокойна и чиста вода, леки и приятни бризове.

В Бургаския залив виреят около 140 различни вида риби. Над бургаските езера минава една от най-големите въздушни „магистрали“ на мигриращите прелетни птици от цяла Европа - Виа Понтика. До 300 000 щъркела прелитат ежегодно над града по време на есенната миграция. На 15 км. от центъра на града се намира друго природно богатство - Бургаските минерални бани - един от най-старите минерални извори с температура на водата 41,5 градуса. Южно от Бургас е разположен най-големият български природен парк - Странджа.

Отдих

На относително малка територия, Бургас и неговите околности предлагат многообразие от природни дадености и места за отдих. На плаж, в планината или в някой от градски паркове, може да се откъснете от ежедневието си и да се заредите от природата. Местата са толкова много, а някои от тях не може да намерите в останалата част от страната - Калните бани на солниците, Бургаските влажни зони и обитаем остров. Вижте повече за местата за отдих в Бургас и наоколо ...

Галерия