Контакти

За Бургас

Бургас е най-динамичният и бързо развиващ се град в България с уникално съчетание от история, култура и природа за висок жизнен стандарт.

Местоположение

Локация и транспортна свързаност на града

Бургас е разположен на брега на Черно море, на източната граница на Европейския съюз. През град Бургас минават главни пътища с национално и международно значение. Бургас е логистична точка на паневропейския транспортен коридор N28, който осигурява директна връзка между Адриатическото и Черноморското крайбрежие. Разширяването на този маршрут в източна посока също е добре известно като TRACECA (транспортен коридор Европа-Кавказ-Азия).

Стратегическото място на картата на Европа е помогнало на Бургас да се развие като място, до което може да стигнеш лесно...

Община Бургас има удобен транспортен достъп до големи градове и международни летища:


Разстояние по шосе от Бургас

до София4ч. 40мин.

до Пловдив2ч. 29мин.

до Букурещ3ч. 40мин.

до Белград7ч. 50мин.

до Мюнхен16ч. 51мин.

до Атина11ч. 30мин.

Време за пътуване от летище Бургас

до летище София45мин.

до летище Пловдив35мин.

до летище Букурещ1ч. 40мин.

до летище Белград1ч. 50мин.

до летище Мюнхен2ч. 51мин.

до летище Атина1ч. 30мин.

Транспорт

Бургас разполага с Международно летище, Морска гара, ЖП гара и две автогари. Автомагистрала "Тракия" свързва града със столицата София. 

Самолети

Международно Летище Бургас посреща и изпраща пътници от и до 130 дестинации от цял свят. То заема второ място по пътникопоток в страната след Летище София, обслужвайки близо 3 000 000 пътника годишно. През летния сезон до тук се изпълняват редица директни чартърни полети.

Автобуси

Ежедневно към и от Бургас пътуват директни автобусни линии, свързващи града с другите големи градове в страната – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, др. Редовен автобусен превоз има към Бургас и от всички черноморски курорти. Всеки ден от Бургас може да хванете автобус за Истанбул. Редовни линии има и към някои европейски градове.

Влакове

Железопътната мрежа в страната е добре развита, а линиите на повечето влакове минават през живописни местности, което превръща пътуването в истинско удоволствие. Влакове до Бургас пътуват от всички големи и повечето малки градове в България. Бургаската ЖП гара се намира в самия център на града, в непосредствена близост до Автогара Юг и Морска гара. В близост има стоянка на таксита и спирки на градския транспорт.

С автомобил

Бургас е крайна точка на автомагистрала Тракия, която свързва града с Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и София. С кола от София до Бургас може да стигнете за около 3 часа, а до Варна - за около 2 часа. Удобни пътни връзки към града има от всички черноморски градове, южно и северно от Бургас. Обновен и в много добро състояние е пътят Бургас – Малко Търново, където е разположен ГКПП към Турция.

По море

От октомври 2013 година Бургас разполага с Морска гара, която се намира в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Там акостират пасажерски и големи круизни кораби от цял свят.

Галерия