Контакти

За Бургас

Бургас е най-динамичният и бързо развиващ се град в България с уникално съчетание от история, култура и природа за висок жизнен стандарт.

Култура и туризъм

Какво да посетим в Бургас

Община Бургас е най-важният културен център в Югоизточна България с дългогодишни културни традиции в областта на музиката, поезията, театъра и изкуствата. Бургас се смята за най-романтичния град в България с малките си улички в центъра, старите къщи и Морската градина. 

История

Близостта до морето и благоприятните условия за живот в плодородната бургаска равнина са привлекли хората към териториите на днешен Бургас още в древността. Уникални археологически открития свидетелстват за хилядолетната история на региона - древни селищни могили от епохата на неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири. В района на Бургас са се водили едни от големите битки набългарската държава с Византийската империя. В античността Бургас е бил малък римски град, наричан Деултум. По-късно е бил известен като Дебелт, което служи за име на днешното село Дебелт, разположено в близост до града. През Средновековието е била издигната малка крепост, наречена Пиргос, което от старогръдски означава „кула“. Градът е носил това име в продължение на дълги години. През 17 век Бургас получава сегашното си име. Самото наименование "Бургас" съдържа корена "бург“, който в европейските езици произхожда от латински и в тях е придобил значението "град".

Култура

Бургаска област като кръстопът на нации и култури има вековна история. На територията на областта могат да бъдат разгледани архитектурни и археологически реликви от тракийско време (Поморийската гробница), от римско византийско време (укрепителни стени и римски бани), уникални исторически паметници.

Друга група антропологически ресурси за туризъм са религиозните обекти - църкви и манастири. Туристите могат да станат свидетели на уникални традиции и ритуални танци, запазени и до днес в селата на Странджа планина. Нестинарството е неповторимо явление, изпълнено с много мистика, което и до днес не е разкрило своите тайнства. 

Фестивалите, концертите и изложбите формират богата програма от културни събития, които изпълняват уникалния дух на Бургас. Всяка година в града се провеждат международни фолклорни и музикални фестивали, а културния календар буквално прелива от събития. Бургас е дом на известни личности, свързани с културата и изкуството. 

 

Туризъм и Забележителности

На територията на област Бургас се осъществява над 40% от масовия туризъм в страната. Тя е посещавана от по-голямата част от чуждите и български туристи. Бургаска област е един район с изключително разнообразие на природни, антропогенни и културни туристически ресурси.

От края на 19 век Бургас е един най-бързо развиващите в икономически и духовен план български градове. 264 сгради в различни европейски архитектурни стилове и български традиции са обявени за паметници на културата. По-голяма част от паметниците на културата са разположени в близост до пешеходната зона на града. Най-старите сгради в Бургас са баните, построени от Сюлейман I (1520 – 1566), и манастирът „Света Анастасия“, който се намира на едноименния остров на 6 км навътре в морето. Като паметник на културата от национално значение, той е единственият островен и най-добре запазеният морски манастир по Българското Черноморие.

Едни от популярните забележителности на града са Морската градина с казиното и „Бургаският мост“ (кей за разходки), построен през 80-те години на миналия век. За разлика от другите големи български градове, където през последните години ударното строителство на нови сгради е унищожило доста зелени площи, озеленените площи в Бургас за същия период от време са останали почти непокътнати. В близост до Бургас се намират Несебър, единственият български град – част от Световно културно наследство (ЮНЕСКО); античният и средновековен град Аполония (днес Созопол) и древното тракийско светилище Бегликташ (близо до Приморско).

Галерия