Контакти

За Бургас

Бургас е най-динамичният и бързо развиващ се град в България с уникално съчетание от история, култура и природа за висок жизнен стандарт.

Качество на живот

Добър стандарт и удобства без които не можем

С увереност можем да заявим, че качеството на живот в Бургас е над средното в България. Община Бургас работи за установяване на "зелена идентичност" чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност в обществения транспорт, използване на възобновяеми източници на енергия и повишаване на енергийната ефективност на сградите и уличното осветление. Сред приоритетите на града са и създаване на условия за спорт и рекреация, както и удължаване на туристическия сезон, чрез развитие на конгресен туризъм.

Здравеопазване

Общината инвестира в здравеопазване и иновативни социални услуги. 

Образование

Образователната политика включва всички деца и ученици, които са субекти на възпитателно образование. Броят на детските градини и ясли, както и на училищата расте, а изучаваните в тях дисциплини се адаптират към нуждите на бизнеса. Има достатъчен брой свободни места, за разлика от други развити градове в страната. Бургас е първият български град, в който английският детска градина стана задължителен. През миналата година беше открита и първата по рода си Гимназия за компютърно програмиране и иновации.

Община Бургас е последователна в политиката си относно подобряване на условията в учебните заведения, както в инфраструктурно отношение, така и към по-здравословно хранене на децата. Внедрена и удобна онлайн система за кандидатстване в градини и училища, а чрез иновативна онлайн платформа може да се поръчва и следи ежедневното меню на подрастващите.

Вело

Един от най-приятните и едновременно с това, здравословни и природосъобразни начини за придвижване в Бургас е с велосипед. В последните години Бургас си заслужи прозвището „Велосипедния град на България”. Градът е първият в страната, който разполага с обществена система за отдаване на велосипеди под наем (рент-а-байк) и изградени над 24 км велоалеи, които непрекъснато се разрастват. Рент-а-байк системата „Вело Бургас“ към момента е достъпна на 14 места в града. Велостанциите са с различен капацитет, като общо предоставят 125 броя велосипеда под наем.

Спорт

Общината има и активна политика за развитие на спорта и спортната култура на гражданите и подобряване на физическата инфраструктура. Бургас разполага с множество спортни съоръжения, някои от които са най-модерните в България. По-важните спортни зали, които са намират в града са зала „Бойчо Брънзов“ (зала „Изгрев“), зала „Бойчо Брънзов“, баскетболна зала „Нефтохимик“ и зала „Младост“, която е многофункционална. Ежегодно в спортна зала "Младост" се провеждат международните състезания по спортни танци на IDSF за купа Бургас. Скоро ще бъде изградена и новата многофункционална зала "Арена Бургас", която ще бъде домакин на големи международни спортни събития. 

Бургас разполога с осем действащи плувни басейни. От 2007 година са построени два нови в Морската градина и един на Минерални бани, основно са ремонтирани и пуснати в експлоатация два училищни басейна и два в детски градини, както и басейнът в Младежкия културен център. През 2018-та година отвори врати и най-новият и модерен плувен комплекс - Арена ОЗК. 

Колоездачен Клуб Бургас е създаден през 1905 година и е един от най-силните не само в България, а и на целия Балкански полуостров. Той има успехи както в състезания на шосе, така и на писта. Едно от последното отличия, постигнато от колоездачите на клуба, е първото място на Обиколката на п-в Халкидики в Гърция през юли 2008 година. Етапи на Обиколката на България редовно преминават през Бургас.

Бургас е един от малкото градове, които предлагат добра термика за парапланеризъм. Едно от най-предпочитаните места за този спорт е Морската градина, като стартът е в непосредствена близост до централния плаж. Денивелацията на склона е 22 м, а дължината му е 1,6 км. Друг старт в Бургас се намира в местността „Шилото“. Мястото за излитане там е на 220 м н.в. е и със северозападно изложение. 

В парк „Езеро“ се намира „Конно-развлекателен и рехабилитационен комплекс за езда“ и тенис кортове. В комплексите Изгрев и Славейков функционират 2 спортни центъра с игрища за футбол, тенис, баскетбол, волейбол, зали за борба и бокс. На много места в града и околните квартали са изградени и обновени спортни площадки и игрища със свободен достъп. 

Сигурност

Видеонаблюдението обхваща важните пътни артерии, пешеходни пътеки, училища и оживени места в Бургас. В обхвата на видеонаблюдението попадат всички автобуси от градския транспорт и 216 автобусни спирки. Община Бургас осигурява 24-часово наблюдение във всички училища и детски градина. Чрез него се следи за безопасността на децата и се намалява рискът от инциденти. До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора.

Продължава изграждането на мрежата за видеонаблюдение в града. Предстои да бъдат поставени още видеоустройства в Морската градина, около площади, детски и спортни площадки, пешеходни пътеки и други възлови места. По този начин Община Бургас осигурява по-високо ниво на сигурност на гражданите, предотвратяват се инциденти, кражби и вандалски актове.

Градският транспорт е другото място, където видеонаблюдението е инструмент за осигуряване на спокойствие и безопасност на пътниците. С камери са оборудвани всички автобуси, които се обслужват градските линии.

За сигурността и реда в града съблюдава дирекция УКОРС, а в общината се приемат денонощно сигнали за инциденти на горещ телефон *5656. 

Lifestyle

В свободното време може да се отдадете на шопинг или споделено време с приятели в заведения или различни събития. Вижте непременно какво могат да ви предложат участниците в инициативата БулевАрт или изберете да посетите туристическа атракция, или да прекарате свободното си време в шопинг или на кино. 

 

Галерия